Avustralya’da Çalışmak-Nitelikli Göçmenlik (4)

0
304

Hukuk Rehberi köşemizde, RSG Lawyers avukatlık bürosunun katkılarıyla yasal konular hakkında özellikle Avustralya Türk toplumunu ilgilendiren önemli içerikler paylaşıyor, siz değerli takipçilerimizden hukuki alanda sorular geldikçe de cevaplamaya devam ediyoruz.

Önceki yazılarda kırsal bölgede nitelikli göçmenlik için geçici Nitelikli Kırsal Alt Sınıf 489 vize ile ardından gelen kalıcı Nitelikli Kırsal Alt Sınıf 887 vizesini ve alternatif doğrudan kalıcı oturum sağlayan Nitelikli Göçmen Alt Sınıf 189 ve 190 vizelerini incelemiştik.

Ayrıca, yukarıdaki vizeleri alabilmenin ancak kabul edilen bir nitelik sahibi nitelikli çalışansanız ve Skill Occupation List-Nitelikli Meslek Listesi’nde (SOL) gösterilen bir meslekte deneyim sahibiyseniz ya da belirli bir şirket ya da sektörle Avustralya Hükümeti arasındaki iş piyasası anlaşmasının parçası olan bir meslek sahibiyseniz mümkün olduğunu tartışmıştık.

Bu yazıda, çalışma vizelerinin başka bir kolu olan Geçici Nitelik İhtiyacı Alt Sınıf 482 Vizesini ve ardından gelen kalıcı İşveren Aday Gösterme Programı Alt Sınıf 186 vizesini inceleyeceğiz.

Geçici Nitelik İhtiyacı Alt Sınıf 482 ve İşveren Aday Gösterme Programı Alt Sınıf 186

Alt sınıf 482 ve 186 vizeleri, sponsor bir işveren bulan ve SOL listesinde gösterilen bir meslekte istihdam edilen çalışanlardır. Bu vize, uygun nitelikli Avustralyalı bulamayan işverenlerin, çalışan ihtiyacını gerçekten nitelikli çalışanlar getirerek karşılamasına olanak veren bir vizedir.

SOL’deki meslekler, ya Orta ve Uzun Vadeli Stratejik Nitelikler Listesi’nde (MLTSSL), ya Kısa vadeli Nitelikli Meslek Listesi’nde (STSOL) ya da Kırsal Meslek Listesi’nde (ROL) yer alır.

Eğer mesleğiniz, STSOL kapsamında ise, International Trade Obligation-Uluslar arası Ticaret Zorunluluğu varsa 2 yıla ya da 4 yıla kadar ülkede kalmanıza izin veren kısa vadeli alt sınıf 482 vizeye uygunsunuzdur.

Eğer mesleğiniz MLTSSL kapsamında ise, 4 yıla kadar kalmanıza izin veren orta vadeli alt sınıf 482 vizesine uygunsunuzdur.

Eğer mesleğiniz ROL kapsamında ise, kırsal bir bölgede 4 yıla kadar kalmanıza izin veren orta vadeli alt sınıf 482 vizesine uygunsunuzdur.

Bir başvurucu, kalıcı oturum sağlayan alt sınıf 186 vizesine başvurabilmesinden önce, alt sınıf 482 vizesine başvurmak zorundadır ve başarılı olması halinde hangi kapsama girdiğine bağlı olarak 2 ya da 4 yıllık geçici bir vize alacaktır.

Alt sınıf 186 vizesine başvurma hakkı kazanabilmek için, başvurucu mesleğinde en az 3 yıl deneyime sahip olmak, lisanslı olmak, çalışmayı planladığı eyalet ve topraklarda zorunlu olması halinde profesyonel bir kuruma kayıtlı ya da kurumun üyesi olmak, aday gösterilen pozisyonda çalışmak için gerekli becerilere sahip olduğunu gösteren olumlu beceri değerlendirmesine sahip olmak,  işletmesi aktif ve yasal olarak faaliyet gösteren Avustralyalı bir işveren tarafından aday gösterilmek, 45 yaşın altında olmak (ayrıcalıklar bulunmaktadır) ve İngilizce’de yetkin olmak zorundadır.

“Avustralya’da Çalışmak” serimizin gelecek bölümünde, Kayıtlı Eğitim Organizasyonu ya da üniversiteden yakın zamanda mezun olmuş başvurucuların Avustralya’da çalışmasına imkan veren Geçici Mezun Vizesi Alt Sınıf 485’i inceleyeceğiz.

Yasal uyarı: Bu yazıdaki içerik genel bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Yasal tavsiye değildir ve böyle düşünülmemelidir. Avustralya Postası, bu yazıdaki içeriği herhangi bir bildirimde bulunmaksızın gözden geçirme, geri çekme veya değiştirme hakkını saklı tutar.

Saygıdeğer takipçilerimiz,

*Hukuk Rehberi köşemiz düzenli olarak güncelenecektir.

*Bir sonraki çalışmada aynı konuya devam edilecektir.

*Hukuki konularla ilgili sorularınızı, şehir ve semt adınızla birlikte info@avustralyapostasi.com.au iletişim adresimize yollayabilirsiniz.

Teşekkürler..



CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here