Hukuk Rehberi 15: Avustralya’da Çalışmak – İş İnovasyonu ve Yatırım Vizeleri Alt Sınıflar

0
93

Hukuk Rehberi köşemizde, RSG Lawyers avukatlık bürosunun katkılarıyla yasal konular ve göçmenlik başvuruları hakkında özellikle Avustralya Türk toplumunu ilgilendiren önemli içerikler paylaşıyor, siz değerli takipçilerimizden hukuki alanda sorular geldikçe de cevaplamaya devam ediyoruz.


Daha önce İş İnovasyonu ve Yatırım Vizesinin (Altsınıf 188) ne olduğunu, İş İnovasyonu ve Yatırım Vizesi (Altısınıf 888) ve İş İnovasyonu ve Yatırım Vizesi 188 vizesine giden yolun ne olduğunu tartışmıştık. Bu yazıda 188 vizesinin yatırımcı vizesi alt başlığını tanıyacağız.

Yatırımcı vizesi

Bu alt başlık altında 188 vizesi verilen bir başvurucuya, 4 yıl 3 aylık vize süresi tanınır. Bu alt başlık size Avustralya’da iş ve yatırım faaliyeti yapma imkanı tanır. Bu alt başlığa hak kazanabilmek için:

  • bir Avustralya eyaleti ya da Topraklar yönetimi tarafından aday gösterilmek
  • 55 yaşın altında olmak (daha yaşlıysanız, işletmeniz istisnai şekilde ekonomik fayda sağlayacaksa, bir eyalet ve topraklar yönetimi sizi bu vizeye başvurmanız için davet edebilir)
  • 5 mali yıldan 1’inde doğrudan aşağıdakilerden birini yönetmiş olmak:

   – uygun bir işletmede siz, ortağınız ya da ortağınızla birlikte toplam en az yüzde 10 sermaye payı olmak, ya da

   – siz, ortağınız ya da ortağınızla birlikte toplam en az 1,5 milyon AUD kabul edilebilir yatırım sahibi olmak.

  • 2 mali yıl için siz, ortağınız ya da ortağınızla birlikte en az 2,5 milyon AUD net işletme ve kişisel varlığı sahibi olmak. Bunların yasal yoldan kazanılmış olması ve vize verildikten sonra 2 yıl içinde Avustralya’ya transfer edilebilir olması zorunludur.
  • aday gösteren Eyalet ya da Topraklar ajansının bulunduğu Eyalet ya da Topraklar’da en az 1,5 milyon dolarlık belirlenmiş bir yatırım yapmak. 888 Vize Yatırım alt başlığına uygunluk için, sizi aday gösteren Eyalet ya da Topraklardaki yatırımın başlangıcından itibaren bu yatırımın en az 4 yıl sahibi olmak.
  • Aşağıdaki zorunluluklar,

   – en az 3 yıllık bir ya da daha fazla uygun işletmeyi ya da uygun yatırımı yönetme tecrübesine sahip olmak.

   – başarılı bir uygun yatırım ya da uygun işletme faaliyeti geçmişine sahip olmak

   – uygun yatırım ya da uygun işletme faaliyetiyle ilgili olarak yüksek derecede yönetim becerisi göstermiş olmak zorundasınız.

  – puan testinden en az 65 almak zorundasınız.

Aşağıdaki özelliklerden puan alırsınız:

  – yaş

  – İngilizce dil becerisi

  – nitelikler -iş deneyimi

  – net kişisel ve işletme varlıkları

  – işletme cirosu

  – özel ciro

  • Fonksiyonel İngilizce biliyor olmalısınız. Fonksiyonel İngilizceniz olduğunu ispatlamak için, aşağıdaki kanıtları göstermek zorundasınız:

    – Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Yeni Zelanda ya da İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve bunlar tarafından verilen geçerli bir pasaport sahibi olmak; ya da

    – İngilizcenizin bir Avustralya Yetişkin Göçmen İngilizce Programı servis sağlayıcısı tarafından fonksiyonel olarak değerlendirilmiş olması; ya da

  – Avustralya içinde ya da dışında en az iki yıllık tam zamanlı ders görme gerektiren ve bütün derslerin İngilizce olduğu bir kurumda üniversite derecesi, daha üst bir derece, bir diploma ya da ticaret sertifikası tamamlamış olmak; ya da

Aşağıdaki kurumlarda eğitim almış olmak

                   Kurum                                                                  Ders süresi

 

Avustralya içinde ya da dışında bütün derslerin İngilizce olduğu bir ilkokul ya da ortaokul

 

Bütün ilkokul süresi ya da en 3 yıl ortaokul

Avustralya içinde ya da dışında bütün derslerin İngilizce olduğu bir ortaokul En az 5 yıl ders süresi
Avustralya içinde bütün derslerin İngilizce olduğu bir kurum Sertifikaya yönelik en az 1 yıl tam zamanlı ders
Avustralya içinde bütün derslerin İngilizce olduğu bir kurum Sertifikaya yönelik 1 yıl tam zamanlı derse eşdeğer yarı zamanlı ders

ya da vize başvurusundan önceki 12 ay içinde, aşağıdaki sınavlardan puan almış olmak:

                     Sınav                                                                       Puan

 

Uluslar arası İngilizce Dili Test Sistemi (IELTS)

Bütün test bileşenlerinden ya da dördünden en az ortalama 4,5 puan almak
Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi internet bazlı sınav (TOEFL iBT) Konuşma, okuma, yazma ve dinleme 4 test bileşeninden toplam en az 32 puan almak
Pearson Akademik İngilizce Testi (PTE Academic) 4 test bileşeninden her birinden toplam en az 30 puan almak
Cambridge İngilizce: İleri Seviye (CAE) 4 test bileşeninin her birinden en az 147 toplam puan almak

  “Avustralya’da Çalışmak” serimizin gelecek yazısında, İş İnovasyonu ve Yatırımcı (geçici) vizesinin (altsınıf 188) önemli yatırımcı alt başlığını inceleyeceğiz.


Yasal uyarı: Bu yazıdaki içerik genel bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Yasal tavsiye değildir ve böyle düşünülmemelidir. Avustralya Postası, bu yazıdaki içeriği herhangi bir bildirimde bulunmaksızın gözden geçirme, geri çekme veya değiştirme hakkını saklı tutar.


Saygıdeğer takipçilerimiz, *Hukuk Rehberi köşemiz düzenli olarak güncelenecektir. *Bir sonraki çalışmada aynı konuya devam edilecektir. *Hukuki konularla ilgili sorularınızı, şehir ve semt adınızla birlikte [email protected] iletişim adresimize yollayabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here