Hukuk Rehberi 14: Avustralya’da Çalışmak – İş İnovasyonu ve Yatırım Vizeleri Alt Sınıflar

0
133

Hukuk Rehberi köşemizde, RSG Lawyers avukatlık bürosunun katkılarıyla yasal konular ve göçmenlik başvuruları hakkında özellikle Avustralya Türk toplumunu ilgilendiren önemli içerikler paylaşıyor, siz değerli takipçilerimizden hukuki alanda sorular geldikçe de cevaplamaya devam ediyoruz.


Yakın zamanda bir Avustralya eğitim kurumundan mezun olan öğrenciler için çalışma vizelerine giden yol olarak Geçici Mezun Vizesi’nden (altsınıf 485) daha önce bahsetmiştik. Bu sayede bu kişiler, kendilerine sonradan nitelikli göçmenlik hakkı kazandıracak çalışma tecrübelerini artırma yoluyla ya da sponsor bir işveren arayıp bulma yoluyla Avustralya’da kalma sürelerini uzatabilmektedirler.

Bu yazıda, çalışma vizelerine giden diğer bir yol olan İş İnovasyonu ve Yatırım Vizeleri (altsınıf 188 ve 888)’i inceleyeceğiz.

İş İnovasyonu ve Yatırım Vizesi (Geçici) (Altsınıf (188) ve İş İnovasyonu ve Yatırım Vizesi (Kalıcı) (Altsınıf 888)

188 vizesi, Avustralya’ya taşınmayı ya da kalmaya devam etmeyi ve çalışmayı hedefleyen bir başvurucunun:

  1. Bir işletme sahibi olmasına ve yönetmesine
  2. İşletme ve yatırım faaliyeti göstermesine; ya da
  3. Girişimcilik faaliyetinde bulunmasına olanak tanıyarak Avustralya’da çalışmasını sağlar.

188 vizesi, kalıcı 888 vizesine giden bir yoldur. 188 vizesi, 7 ana alt sınıfa ayrılmaktadır:

  1. İş inovasyonu sınıfı
  2. Yatırımcı sınıf
  3. Önemli yatırımcı sınıfı
  4. İş inovasyonu uzatma sınıfı
  5. Önemli İşletmeci uzatma sınıfı
  6. Üst düzey yatırımcı sınıfı
  7. Girişimci sınıfı

İş İnovasyonu Sınıfı

Bir başvurucu İş İnovasyonu sınıfına giriyorsa, bu kişiye 4 yıl 3 aya kadar vize verilebilir. Bu sınıf, bir başvurucunun yeni ya da var olan bir işletmeye sahip olmasına ve yönetmesine olanak tanır.

Bu sınıfa hak kazanabilmek için: -55 yaş altında olmak zorundasınız (daha yaşlıysanız, işletmeniz istisnai bir ekonomik fayda getirecekse, bir eyalet ya da topraklar yönetimi sizi bu vizeye başvurmanız için davet edebilir.)

-4 mali yılın ikisinde, en az 500,000 AUD ciroya sahip 1 ya da 2 işletmede sahiplik hissesi bulunmuş olmak.

-1 ya da 2 işletme sahibi olmanız durumunda, en az:

-Her yıl 400,000 AUD’den az ciroya sahip işletmenin yüzde 51’ine sahip olmak -Yılda 400,000 AUD ya da daha fazla ciroya sahip bir işletmenin yüzde 30’una sahip olmak, ya da

-Halka açık bir şirketin yüzde 10’una sahip olmak zorundasınız.

-Siz ve ortağınız en az 800,000 dolar değerindeki toplam net işletme ve kişisel varlığa sahip olmak zorundasınız.

-Puan testinde en az 65 almak zorundasınız. Puanlarınız, aşağıdaki niteliklerden verilmektedir:

  -yaş

  -İngilizce dil bilgisi

  -nitelikleriniz

  -iş deneyiminiz

  -net kişisel ve işletme varlıklarınız

  -işletme cirosu

  -inovasyon

  -özel ciro

-Fonksiyonel İngilizce’ye sahip olmak zorundasınız.

“Avustralya’da Çalışmak” serimizin diğer yazısında, mali imkâna ve işletme çalıştırma geçmişi olan başvurucular için Avustralya’da kalıcı olarak çalışmaya giden yol olarak İş İnovasyonu ve Yatırım (Geçici) Vizesi (altsınıf 188) ve İş İnovasyonu ve Yatırım (kalıcı) Vizesi (altsınıf 888)’in diğer sınıflarını inceleyeceğiz.


Yasal uyarı: Bu yazıdaki içerik genel bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Yasal tavsiye değildir ve böyle düşünülmemelidir. Avustralya Postası, bu yazıdaki içeriği herhangi bir bildirimde bulunmaksızın gözden geçirme, geri çekme veya değiştirme hakkını saklı tutar.


Saygıdeğer takipçilerimiz,

*Hukuk Rehberi köşemiz düzenli olarak güncelenecektir.

*Bir sonraki çalışmada aynı konuya devam edilecektir.

*Hukuki konularla ilgili sorularınızı, şehir ve semt adınızla birlikte [email protected] iletişim adresimize yollayabilirsiniz.


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here