Avustralya’da Çalışmak- Geçici Mezun Vizesi

0
378

Hukuk Rehberi köşemizde, RSG Lawyers avukatlık bürosunun katkılarıyla yasal konular hakkında özellikle Avustralya Türk toplumunu ilgilendiren önemli içerikler paylaşıyor, siz değerli takipçilerimizden hukuki alanda sorular geldikçe de cevaplamaya devam ediyoruz.

Avustralya’da Çalışmak- Geçici Mezun Vizesi 485

Daha önce Nitelikli Meslek Listesi (SOL) kapsamında bir meslekte çalışmak için bir işveren tarafından sponsor olunan ya da belirli bir şirket ya da sektör ile Avustralya hükümeti arasındaki bir iş piyasası anlaşmasının parçası olan bir meslek sahibi olanların nitelikli göçmenliğine alternatif bir yolu tartışmıştık.

Herhangi bir nitelikli göçmen vizesine göre, Geçici Nitelik İhtiyacı Alt Sınıf 482 (TSS) vizesi, vize uygunluğu kuralları açısından becerilerinize bağlı olarak alınması daha rahat görünmektedir. Fakat TSS vizesinin de kendi ne özgü zorlukları vardır, örneğin iş piyasasını testini geçmek gibi-ki belki de TSS vizesini almanın en zor yönünü oluşturur.

Bu yazıda çalışma vizelerine giden başka bir yol olan Geçici Mezun Vizesi Alt Sınıf 485’i (485 Vizesi) ele alacağız.

Temporary Graduate Visa (Subclass 485)-Geçici Mezun Vizesi (Alt Sınıf 485)

485 vizesi kendi başına bir çalışma vizesi değildir, fakat bir Avustralya eğitim kurumundan yeni mezun olmuş öğrenciler için bir çalışma vizesine giden yoldur. Bu vizenin amacı, uygun becerilere, niteliklere ve iş deneyimine sahip öğrencilerin, iş deneyimlerinin üzerine koymak ya da sponsor bir işveren bularak ardından uygun bir çalışma vizesine başvurabilmelerini sağlamaktır.

485 vizesi iki ana sınıfa ayrılır:

  1. Mezun çalışma alt sınıfı
  2. Lisans üstü çalışma alt sınıfı

Mezun Çalışma Alt Sınıfı

Bir başvurucu, eğer mezun çalışma alt sınıfı kapsamına giriyorsa, genelde 485 vizeleriyle 18 ay kalmalarına izin tanınır.

485 vizesi almayı bekleyen bir başvurucu, aşağıdaki uygunluk gerekliliklerini (tamamı bunlarla sınırlı olmayan) sağladığı takdirde, mezun çalışma alt sınıfı kapsamına girer:

  • 50 yaşın altında olmak,
  • Geçen 6 içinde öğrenci vizesi sahibi olmak,
  • Avustralya’da en az 2 akademik yıllık (92 hafta) bir derece, diploma ya da meslek programını tamamlamış olmak,
  • Orta ve Uzun Vadeli Stratejik Nitelikler Listesi’nde (MLTSSL) yer alan bir mesleğe sahip olmak.

Lisans Üstü Çalışma Alt Sınıfı

Bir başvurucu Lisans Üstü Çalışma Alt Sınıfı kapsamına giriyorsa, genelde 485 vizesiyle niteliklerine bağlı olarak 2 ile 4 yıl arasında kalmalarına izin verilir.

Lisans Üstü Çalışma Alt Sınıfı kapsamına girmeyi bekleyen bir 485 vize başvurucusu, aşağıdaki belirli uygunluk kriterlerini (sadece bunlarla sınırlı olmayan) sağlamalıdır.

  • 50 yaşın altında olmak,
  • Geçen 6 ay içinde bir öğrenci vizesi sahibi olmak,
  • Avustralya’daki ilk öğrenci vizesini 5 Kasım 2011’de ya da sonrasında almış olmak,
  • Lisans, yüksek lisans ve doktora dereceleri dahil uygun bir alanı tamamlamış olmak,
  • CRICOS’ta kayıtlı ve üniversite derece seviyesinde programları sunan bir Avustralya eğitim kurumunda bir kurs tamamlamış olmak.

Avustralya’da Çalışmak serimizin gelecek yazısında, Business Innovation and Investment (provisional) visa (subclass 188)-İş Yeniliği ve Yatırımı (Geçici) vizesi (alt sınıf 188) ve Business Innovation and Investment (permanent) visa (subclass 888)- İş Yeniliği ve Yatırımı (Kalıcı) vizesini (alt sınıf 888), maddi imkana sahip ve bir işletme çalıştırma geçmişi olan kişiler için Avustralya’da kalıcı çalışma yolu olarak ele alacağız.


Yasal uyarı: Bu yazıdaki içerik genel bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Yasal tavsiye değildir ve böyle düşünülmemelidir. Avustralya Postası, bu yazıdaki içeriği herhangi bir bildirimde bulunmaksızın gözden geçirme, geri çekme veya değiştirme hakkını saklı tutar.


Saygıdeğer takipçilerimiz,

*Hukuk Rehberi köşemiz düzenli olarak güncelenecektir.

*Bir sonraki çalışmada aynı konuya devam edilecektir.

*Hukuki konularla ilgili sorularınızı, şehir ve semt adınızla birlikte info@avustralyapostasi.com.au iletişim adresimize yollayabilirsiniz.

Teşekkürler..

 


 


CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here