Hukuk Rehberi 11: Avustralya’da Çalışmak-Nitelikli Göçmenlik (3)

0
506

Hukuk Rehberi köşemizde, RSG Lawyers avukatlık bürosunun katkılarıyla yasal konular hakkında özellikle Avustralya Türk toplumunu ilgilendiren önemli içerikler paylaşıyor, siz değerli takipçilerimizden hukuki alanda sorular geldikçe de cevaplamaya devam ediyoruz.


Daha önce her ikisi de kalıcı oturum sağlayan Nitelikli Göçmenlik 189 ve 190 vize altsınıfları için uygunluk gereklilikleri üzerinde durumuştuk.

Bir hatırlatma olarak, geçerli bir yeterliği taşıyan ve Skill Occupation List (SOL)-Nitelikli Meslek Listesi’nde gösterilen bir meslekte istenen tecrübeye sahip ya da bir iş piyasası anlaşmasının parçası olan nitelikli çalışanlar, genelde Nitelikli Göçmelik vizeleri için uygundur.

Bu yazıda, Nitelikli Bölgesel (Geçici) altsınıf 489 ve Nitelikli Bölgesel (Kalıcı) altsınıf 887 vizelerini ele alacağız.

Nitelikli Bölgesel (Geçici) altsınıf 489 ve Nitelikli Bölgesel (Kalıcı) altsınıf 887

Altsınıf 489 ve 887 vizeleri, altsınıf 189 ve 190 vizelerine her iki vize grubunun da Avustralya’nın ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanlar için olması yönünden benzerdirler. Farklılıklar ise:

-Altsınıf 489 vizesi alırsanız, Avustralya’da her yerde çalışmanıza imkân veren 189 ve 190 altsınıf vizelerinin tersine, kırsal bir bölgede çalışmak zorunda kalırsınız.

-Kalıcı altsınıf 887 vizesi almaya hak kazanmak için, önce geçici altsınıf 489 vizesi almak zorundasınız. Bu da, her ikisi de herhangi bir geçiş dönemi olmaksızın kalıcı oturum sağlayan 189 ve 190 vize altsınıflarının tersine bir durumdur.

Altsınıf 189 ve 190 vizelerine kıyasla, herkesin niçin altsınıf 489 vizesi için nitelikli çalışan olarak başvurabildiğini sorgulayabilirsiniz. Gerekçeler değişebilir fakat esas sebep, bir kişiye altsınıf 489 vizesi verilme şansı, 189 ve 190 altsınıf vizelerine göre daha yüksektir. Bunun sebebi, altsınıf 489 vizesi için başvurduğunda başvurucunun uygunluk puan sisteminde otomatik olarak 10 puan almasıdır. Dahası, 189 ve 190 vizelerini almada büyük bir rekabet oluştu ve belirli meslekler için başvurularda, bir başvurucunun vizeler için en düşük uygunluk puanından çok daha yüksek puan alması gerekiyor.

Altsınıf 489 vize için uygun sayılma yolları arasında, bir eyalet ve topraklar hükümeti tarafından aday gösterilmek, uygun bir vize sahibi olmak ve ailenizden bir kişinin 489 ya da uygun bir vize sahibi olması da bulunmaktadır.

Bir başvurucu öncelikle altsınıf 489 vizesine başvurmak zorundadır. Başarılı olması halinde başvurucuya, kalıcı oturum sağlayan altsınıf 887 vizesine başvurabilmesinden önce 4 yıllık geçici bir vize verilir. 887 altsınıf vizesine uygunluk için, başvurucu Avustralya’nın belirli bir kırsal bölgesinde en az 2 yıl yaşamış olmak ve belirli bir kırsal bölgede en az 1 yıl tam zamanlı (full time) çalışmış olmak zorundadır.

Gelecek “Avustralya’da çalışmak” dizi yazımızda, uygun bir meslekte çalışan ve işverenlerinin kendilerine sponsor olmaya gönüllü olduğu başvurucular için, geçici nitelik eksikliği altsınıf 482 ve işveren adaylı plan altsınıf 186 vizelerini inceleyeceğiz.


Yasal uyarı: Bu yazıdaki içerik genel bilgi sağlamak için tasarlanmıştır. Yasal tavsiye değildir ve böyle düşünülmemelidir. Avustralya Postası, bu yazıdaki içeriği herhangi bir bildirimde bulunmaksızın gözden geçirme, geri çekme veya değiştirme hakkını saklı tutar.


Saygıdeğer takipçilerimiz,

*Hukuk Rehberi köşemiz düzenli olarak güncelenecektir.

*Bir sonraki çalışmada aynı konuya devam edilecektir.

*Hukuki konularla ilgili sorularınızı, şehir ve semt adınızla birlikte [email protected] iletişim adresimize yollayabilirsiniz.

Teşekkürler..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here